Babičkina voľba – recepty na Vianoce

17.11.2016 10:20

2 plechy; príprava: 40 minút + odloženie cesta

Ingrediencie:
170 g masla
90 g práškového cukru
1 vanilkový lusk
2 žĺtky
kôra z 1 citróna
210g hladkej múky Babičkina voľba na krehké pečivo
ríbezľová alebo čerešňová marmeláda na zlepenie

Postup: Mäkké maslo zmiešajte s cukrom, semienkami z vanilkového lusku, pridajte žĺtky a kôru z citróna. Nakoniec vmiešajte múku a vypracujte hladké cesto, to zabaľte do fólie a nechajte ideálne celú noc v chlade odpočívať. Druhý deň cesto vyvaľkajte na plát hrubý asi 3 mm a vykrajujte tvary a do polovice z nich vykrojte ľubovoľné stredy. Poukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre pri 180°C asi 10 minút, pokým nie sú zlatisté. Nechajte vychladnúť a potom ich pospájajte marmeládou.

Kakaové labky

2 plechy; Príprava: 40 minút + odloženie cesta

Ingrediencie:
180 g masla + na vymastenie formičiek
120 g práškového cukru
1 žĺtok
kôra z 1 citróna
100 g lieskových orechov
štipka mletej škorice
2 klinčeky
1 lyžica medu
1 lyžica holandského kakaa
250 g hladkej múky Babičkina voľba na krehké pečivo
práškový cukor na posypanie

Postup: Mäkké maslo vyšľahajte spolu s cukrom, žĺtkami, pridajte kôru z citróna a pomleté lieskové orechy. Primiešajte škoricu, rozdrvené klinčeky, kakao a múku. Vypracujte hladké cesto, zabaľte do potravinárskeho vrecúška a nechajte odpočívať minimálne 1 hodinu, ideálne cez noc. Z cesta vytvarujte malé guľôčky a vtlačte ju do maslom vymastených formičiek z ¾. Poukladajte ich na plech a pečte v predhriatej rúre pri 170°C asi 15 minút. Ešte teplé ich vyklopte a môžete posypať práškovým cukrom.



Vanilkové rožky

2 plechy; Príprava: 30 minút + odloženie cesta

Ingrediencie:
210 g masla
80 g práškového cukru + na obaľovanie
1 vanilkový lusk
kôra z 1 citróna
2 žĺtky
110 g mletých vlašských orechov
280 g hladkej múky Babičkina voľba na krehké pečivo

Postup: Vyšľahajte mäkké maslo s cukrom. Pridajte semienka z vanilkového lusku, kôru z citróna, žĺtky a orechy. Nakoniec postupne pridajte múku a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do potravinárskeho vrecúška a nechajte v chlade minimálne 1 hodinu odpočívať, ideálne cez noc. Z cesta vytvorte valček, odkrajujte rovnako veľké diely a vytvarujte rožky. Poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte do zlatista v predhriatej rúre pri 180°C asi 8 až 10 minút. Po upečení  ich nechajte trochu vychladnúť a potom obaľujte v práškovom cukre.


Perníky

3 plechy; Príprava: 50 minút + odloženie cesta

Ingrediencie:
50 g nahriateho medu
2 vajcia + 1 vajce na potretie
125 g  práškového cukru
1 lyžička perníkového korenia
štipka škorice
1 lyžička holandského kakaa
1 lyžička jedlej sódy
360 g hladkej múky Babičkina voľba na kysnuté cesto
Na bielkovú polevu:
150 g múčkového cukru
1 bielok
pár kvapiek šťavy z citróna

Postup: Zmiešajte med s vajíčkami, mäkkým maslo, pridajte práškový cukor, korenie, kakao a jedlú sódu. Nakoniec vmiešajte múku a vypracujte hladké cesto. Cesto nechajte zabalené celú noc odpočívať. Potom ho rozvaľkajte na plát hrubý asi 3 mm a vykrajujte ľubovoľné tvary. Poukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte v predhriatej rúre pri 180°C 7 až 10 minút, pokým nebudú perníky pevné. Preosejte a vyšľahajte cukor s bielkami a citrónovou šťavou dohladka. Vzniknutú polevu dajte do zdobiaceho vrecúška a ozdobte perníky.

Vianočná torta

Tortová forma s priemerom 24 cm; Príprava: 60 minút

Ingrediencie:
6 vajec
150 g kryštálového cukru
150 g hladkej múky Babičkina voľba tortová
1 lyžička perníkového korenia
čerešňová alebo ríbezľová marmeláda
fondán alebo marcipán na hviezdičky
práškový cukor

Postup: Vyšľahajte vajce s kryštálovým cukrom, ideálne ručným šľahačom do vysokej peny, čo vám zaberie asi 10 minút. Postupne vmiešajte múku zmiešanú s perníkovým korením, zľahka ju stierkou zapracujte tak, aby cesto nepadlo. Formu na tortu vyložte papierom na pečenie a cesto do nej vylejte. Pečte v prehriatej rúre pri  160°C dozlatista, asi 30 minút, potom rúru vypnite, otvorte a ešte nechajte vo vnútri minimálne 10 minút dôjsť. Nechajte tortu pri izbovej teplote vychladnúť, potom ju pozdĺžne rozkrojte a potrite marmeládou. Fondán rozvaľkajte na doske posypanej práškovým cukrom na plát tenký asi 3 mm a vykrojte hviezdičky. Nimi ozdobte tortu a ešte posypte práškovým cukrom.

Vianočka s mandľami a brusnicami

1 väčšia vianočka; Príprava: 70 minút + kysnutie

Ingrediencie:
375 g hladkej múky Babičkina voľba na kysnuté cesto
30 g čerstvého droždia
80 g kryštálového cukru
125 ml mlieka
2 žĺtky + 1 vajce na potretie
1 vanilkový lusk
kôra z 1 citróna
štipka soli
80 g masla
brusnice a mandľové plátky
práškový cukor na posypanie

Postup: Preosejte múku do misy, uprostred vytvorte jamku a rozdrobte droždie. Zasypte 1 lyžicou  odmernej dávky cukru, prilejte 50 ml vlažného mlieka a zahrňte troškou múky z misy. Nechajte v teple kvasiť, asi 10 minút. Potom pridajte zvyšok cukru, semienka z vanilkového lusku, kôru z citróna, štipku soli. Pridajte zvyšok vlažného mlieka, rozohriate maslo a všetko ideálne vypracujte robotom do hladkého cesta. Cesto vložte späť do misy, zľahka poprášte múkou a v teple nechajte kysnúť minimálne 90 minút. Potom rozdeľte cesto na 5 dielov, vytvorte 5 dlhých valčekov a zapleťte vrkoč  z prvých troch. Potom zoberte zvyšné dva a stočte ich, položte na vrkoč a okraje upevnite. Potrite vyšľahaným vajíčkom, zasypte nasekanými brusnicami a mandľovými plátkami. Nechajte ešte kysnúť 35 minút na plechu, ktorý je vyložený papierom na pečenie. Pečte v predhriatej rúre pri 180°C najskôr 10 minút, potom znížte teplotu na 160 °C a pečte dozlatista, asi 35 minút. Priebežne môžete ešte potrieť vajíčkom. Keby vianočka príliš rýchlo začala hnednúť, môžete ju prekryť alobalom.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode