Moje začiatky šoférovania sú spojené so značkou Ford

19.09.2024 16:12

Mladá začínajúca operná speváčka Tatiana Hajzušová si vyskúšala automatickú prevodovku vo  Ford Tourneo Courier a prezradila, aké boli jej pocity z jazdy a celkové dojmy z auta.

Od malička si inklinovala spevu a dnes si opernou speváčkou, ktorá účinkuje po Slovensku, ale i v Čechách. Hosťuješ v košickom divadle, bratislavskej Novej scéne, v predstavení Vojvodkyňa zo Chicaga, kde hráš jednu z hlavných rolí Rose Mary. Je spev, to, čo si chcela?

 

Ako dieťa som nevedela kým chcem byť, no vedela som, že sa chcem venovať hudbe. Moje začiatky so spevom neboli veľmi úspešne, takže som začala štúdium na Konzervatóriu v Bratislave v hre na klavíri a o rok na to som bola prijatá aj na operný spev. Počas štúdia na Konzervatóriu a VŠMU som sa zúčastňovala mnohých speváckych súťaží, kde som sa vždy umiestnila a to ma motivovalo pracovať na sebe viac a viac. Po poslednom ročníku na VŠMU, som bola oslovená riaditeľom, momentálne Národného divadla Košice, ktoré bolo mojím prvým profesionálnym divadlom a kde som už mala niekoľko príležitostí hosťovať v rôznych postavách ako v postave Rosemary v  operete Vojvodkyna z Chicaga od Kalmána či Donna Elvíra v opere Don Giovanni od Mozarta. Momentálne sa pripravujem na svoje debutové hosťovanie v Čechách v postave Tatiany v opere Eugen Onegin, na čo sa veľmi teším. 

 


Cestuješ autom po konkurzoch, koncertoch a stále si na cestách. Ďaľší rok ťa čaká Česko, aj Nemecko. Viem, že ťa otec učil jazdiť na forde, kým si išla do autoškoly, že? 

 

Viacmenej, áno. Otec MA učil jazdiť nielen mňa, ale aj moju mamu, tety, skoro všetkých v rodine. Ocino ma posadil do Fordu Frontera a v kopci vypol motor, zatiahol ručnú brzdu a povedal mi, že mám sama naštartovať na ručnej. Moja prvá jazda na kopci nad Sabinovom! Zmeravela som, ale zvládla som to...za kopcom bol potok, tak mi nebolo všetko jedno, aby som tam nepadla. Potom autoškola už bola malina. Inak sme mali rodinné auto Ford C-Max, s ktorým sme často cestovali na dovolenky do Chorvátska. 

Nedostala si ešte pokutu. Odšoférovala si skoro tisíc kilometrov na jednu cestu, kde to bolo?

 

Šoférovala som 980 kilometrov počas kovidu a bez fňukania som to dala. Pozvali ma do Švajčiarskeho divadla na predspievanie, tak som išla. Našťastie som ešte nedostala žiadnu nehod, odkedy mám vodičský preukaz, ani som nespôsobila žiadnu dopravnú nehodu.Jazdím podľa pravidiel, no v Bratislave je dosť hektická cestná premávka a môj brat ma núti, aby som viac jazdila po meste a  nielen diaľnice a dlhé cesty. 

Vytáčajú ťa iba vodiči s telefónom v ruke, ktorí si pozerajú Instagram a Facebook za jazdy? 

 

Taká nepozornosť s mobilom v ruke môže spôsobiť kolíziu. Nemám rada vodičov, ktorí nedávajú smerovky a agresívnych vodičov, ktorí predbiehajú sprava, zľava. Napríklad, na ceste zo Švajčiarska sa mi stalo, že pred Slovenskom bola vozovka z oboch strán, a oproti išlo veľa áut, keď zrazu myšičkovalo Porsche. Keby som v danom okamihu neubrzdila, tak sa čelne určite stretneme. Bol to adrenalín, ešte teraz pri spomienke mi tuhne krv v žilách. 

Kde si šoférovala a mali tam naozaj cesty v zlom stave a dopravný systém?

 

Na Ukrajinu sme často cestovali za babičkou ako deti a tam sú cesty ozaj doslova rozbité, že musíte mať auto s vysokým podvozkom. Cesty sú samé diery až krátery a treba to obchádzať. Vodiči šialenejšie šoférujú, možno viac ako taliani. Jazdia tam rôzne autá od SUV-čiek až po žiguláky. 

Od malička máš rada motorky, jazdíš aj teraz na dvojkolesových miláčikoch?

 

Môj detský sen bola Honda 125 CBR alebo Yamaha s automatickou prevodovkou!  Už ako tínedžerka som jazdila na menších motorkách,s kamarátmi, ktorí mali tieto modely. Doma sme mali “Mzetu.” Po Bratislave cez leto občas jazdím na elektrických skútroch, ale časom by som si chcela kúpiť nejakú takú motorku a splniť si svoj tínedžerský sen! 

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode