Happy Birthday, Fiat 500: 67 rokov ikonického talianskeho dizajnu

08.07.2024 17:04

  • Legendárny Fiat 500, ktorý mal premiéru 4. júla 1957, dnes oslavuje svoje 67. narodeniny.

  • Taliansky dizajn rozpoznateľný na celom svete už 67 rokov. Keď má automobil ikonický dizajn a vždy prestavoval radosť zo života, môže byť iba taliansky a iba FIAT.

  •  „Buon Compleanno 500!“ FIAT oslavuje jeho ikonickú povahu. A aj bez loga je tento automobil rozpoznateľný vďaka svojmu charakteristickému dizajnu a radosti zo života, ktorú predstavuje.

Ako je u značky FIAT tradíciou, 4. júl bol vždy významným dátumom, ktorý predstavoval zrod ikonického modelu Fiat 500. Toto skutočné talianske majstrovské dielo urýchlilo motorizáciu v Európe v 50. rokoch dvadsiateho storočia a stelesňuje rýdzi taliansky dizajn, ako aj esenciu La Dolce Vita počas uplynulých 67 rokov. 

Fiat 500 navrhol a skonštruoval Dante Giacosa ako kompaktné a dostupné vozidlo pre masy a okamžite sa stal jedným z pilierov hospodárskej obnovy v Taliansku po 2. svetovej vojne. Jeho dizajn si rýchlo získal uznanie a jeho estetika sa stala symbolom talianskej kultúrnej svojbytnosti a kreativity. Dodnes je tento odkaz nezmenený. Ako ukazuje video „Buon Compleanno 500!“ aj bez loga, vlajky alebo akéhokoľvek iného identifikačného prvku sa Fiat 500 dá okamžite rozpoznať. Jeho ikonický dizajn a pretrvávajúci duch životného štýlu La Dolce Vita môže prameniť iba z talianskej vynaliezavosti a 

remeselnej zručnosti značky FIAT. Preto naďalej prináša radosť nadšencom na celom svete a symbolizuje nadčasovú podstatu talianskej kreativity. 

Počas uplynulých 67 získal Fiat 500 charakteristickú osobnosť v rámci jeho troch generácií. Prvá generácia počas 60. rokov dvadsiateho storočia priniesla miliónom ľudí mobilitu a slobodu, stala sa kultúrnym fenoménom a etablovala Fiat ako obľúbenú značku. Druhou generáciou, predstavenou v roku 2007, Fiat 500 preniesol pôvodnú koncepciu do sveta mestských automobilov a stal sa módnou a dizajnovou ikonou, príťažlivou pre celý svet. V roku 2020 mala modelom 500e premiéru tretia generácia, ktorá priniesla revolúciu do mestskej mobility svojou kombináciou šarmu, inovácií a vyspelej techniky elektrického pohonu.

Od debutu v roku 1957 sa na celom svete predalo vyše 7,5 milióna exemplárov troch generácií modelu Fiat 500. Tým sa potvrdil jeho status ikonického vozidla, ktoré sa zapísalo do kolektívnej pamäte niekoľkých generácií vodičov rozličného veku, vkusu a národnosti. Tajomstvo jeho globálneho úspechu spočíva v kontinuálnej evolúcii pri súčasnom zachovaní jeho základnej identity. Dôkazom môžu byť rozličné zvláštne verzie, predstavené v priebehu rokov, z ktorých každá prispela k pretrvávajúcej príťažlivosti a kultúrnemu významu.

S pribúdajúcimi rokmi FIAT naďalej pokračuje v hrdej reprezentácii Talianska na celom svete. Pripravovaný model Fiat 500 Ibrida, ktorého uvedenie je plánované medzi koncom roka 2025 a začiatkom roka 2026, sa bude skutočne vyrábať v Taliansku, v materskom závode Mirafiori v Turíne. Tento hybridný model doplní ponuku populárneho elektrického modelu Fiat 500e, ktorý bol takisto starostlivo navrhnutý, skonštruovaný a vyvinutý v Taliansku. V súčasnosti je Fiat 500e globálny model, ktorý sa predáva vo všetkých regiónoch, zahŕňajúcich 48 štátov sveta. Od svojho uvedenia na trh je lídrom v segmente malých elektrických automobilov (BEV A) v Európe s podielom 40 % predaja. Doteraz Fiat 500e získal celkovo 43 medzinárodných ocenení v 10 rozličných štátoch.


 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode