Malý mestský pretekár

17.06.2024 00:30

Aprilia. 

Každý, kto sleduje dianie Moto GP vie, že značka Aprilia má v tomto odvetví motošportu svoje miesto a vybudovanú reputáciu. 


A prečo to spomínam?

Možno to bude znieť smiešne, ale tento taliansky výrobca ponúka skúter o objeme 125 kubických centimetrov vo farbách a polepoch strojov tohto slávneho podujatia. Konkrétne ide o model SR GT Replica 125. Áno, výkonnostne to nie je žiadny pretekár, poháňa ho koncernový i-get motor o výkone 11 kW. Ten v spojení s automatickým variátorom ponúka plynulú jazdu, či už po meste alebo v jeho okolí. Ak jazdí šofér sám, výkon je dostatočný na svižnejšiu jazdu. Dvoch ľudí je už cítiť, ale čo bolo prekvapujúce, tak celkom hravo zvládol skúter jazdu cez pezinskú babu a nepôsobil ako „brzda premávky“. Vďaka cestným pneumatikám sme mohli celkom rázne rezať zákruty a stroj nám dovolil väčšie náklony. 

Musím skonštatovať, že práve jeho podvozok je to, čím nás zaujal. A ten nám práve ponúkol najväčší pôžitok z jazdy. Či to bol hladký asfalt v kopcoch, kde sme sa pobavili už v spomínaných zákrutách alebo aj na cestách nerovnejších. Keď pridáme rozmery 1920 mm dľžku a 765 mm šírku, máme tu kompaktný skúter, ktorý je naozaj na letnú frajerinu po meste. Tým, že je aj veľmi obratný, tak manévrovanie po úzkych uličkách a v premávke je hračka. Ako som spomínal, farby sú podľa Moto GP, dokonca niektoré plasty sú nalakované, aby budili dojem, že sú vyrobené z karbónu. 

Displej je monochromatický, priehľadný, iba ak naň svieti priamo slnko, je horšie čitateľný. Skúter má klasicky odkladací priestor pod dvoj-sedadlom plus vpredu malinký kastlík s USB-vstupom, ale telefón do neho neodložíte. To sú asi všetky body, ktoré by sme vytkli. Spotrebu uvádza výrobca 2,5 l/100 km, no pri našom teste sa ustálila na hodnote niečo okolo troch litrov, čo je stále skvelá hodnota, keďže sme sa riadili nálepkou na prednom blatníku #bearacer.

 

Aprilia SR GT Replica 125

 

Zdvihový objem cm3

125

Max. výkon v kW pri 1/min

11 / 8750

Max krútiaci moment v Nm pri 1/min

12/6500

Výška sedadla v mm

799

Pohotovostná hmotnosť (kg)

144

Priemerná spotreba (l/100 km)

2,5

Cena testovaného modelu

3999,-


 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode