Mäsové guličky so zemiakmi a omáčkou
08.05.2020 22:23
Počas svojho nákupu sa pri výbere potravín zamerajte na ich pôvod v krajinách Európskej únie. Ideálne je, pokiaľ sa všetká poľnohospodárska produkcia môže spotrebovať pár diesiatok alebo maximálne stoviek kilometrov od miesta výroby. Akékoľvek prevážanie na veľké vzdialenosti navyše významne ovplyvňuje čerstvosť všetkých poľnohospodárkych a potravinářských produktov.
S projektom Zrodené v EÚ a v spoluprácu s kuchárom Petrom Cvanom ochutnáme tradičné pokrmy z rôznych kútov Európy. Zo severu na juch, zo západu na východ. Spoločne vyrazíme na ochutnávku do desiatich krajín a pripravíme si tradičné jedlá z kvalitních európskych surovín tak, ako ich varili nielen naše babičy, ale aj babičky v Česku, Taliansku, Belgicku, Francúzsku, Maďarsku, Švédsku, Grécku, Írsku, Portugalsku a na Malte.
Počas siedmej zastávky s našou európskou kuchárkou sa vydáme na studený sever – do Švédska.
Köttbullar med potatismos / Mäsové guličky so zemiakmi a omáčkou (4 porcie)
Mäsové guličky
-
300 g mletého hovädzieho mäsa
-
300 g mletého bravčového mäsa
-
1 vajce
-
100 ml mlieka
-
75 g strúhanky
-
1 veľká cibuľa
-
1 lyžica olivového oleja
-
Hrsť nasekaných čerstvých byliniek (petržlen, kôpor, pažitka, ligurček)
-
Morská soľ
-
Čerstvo pomleté korenie
-
1 lyžička nového korenia
-
1 lyžička muškátového oriešku
Omáčka
-
400 ml hovädzieho vývaru
-
2 lyžice hladkej múky
-
100 ml sladkej smotany
-
Citrónová šťava (podľa chuti)
-
Morská soľ na dochutenie