Nemám rád, keď vodiči trúbia a nemusia

10.08.2024 08:17

Mladý herec a režisér Kristián Kozmenko si vyskúšal nový model Mitsubishi Colt. Prezradil aký model tejto značky majú ako rodinné auto. Pospomínal cestovateľské zážitky a prečo nemá rád trúbenie. To všetko sa dozviete v rozhovore a vo videách, kde si môžete pozrieť Kristiánové dojmy z auta. :)

 

Okrem herectva si vyštudoval réžiu a stihol si založiť divadlo. Na čo som ešte zabudla?

 

Počas vysokej školy som založil divadelnú formu Mladé divadlo, v rámci ktorej sme odohrali niekoľko inscenácií, napr. inscenáciu Dánske dievča, monodrámu Očami klauna, kde sám aj hrám. Momentálne pracujeme na inscenácii „Andrij Warhoľa is coming home“, ktorá bude mať premiéru v priestoroch DAD Prešov a ešte predtým nás čaká premiéra inscenácie Nezmyslov zbavení, na ktorú vás srdečne pozývame dňa 18.9.2024 v Štúdiu 12 v Bratislave. Posledná premiéra našej maliarskej trilógie bude niesť názov Spasiteľ Dalí a bude rozprávať o stvorení jedného z obrazov geniálneho španielského maliara Salvadora Dalího.

 

Mamina je rusínska herečka, otec je režisér z Ukrajiny, takže si sa nacestoval, ak sa nemýlim?!

 

Bývame v Prešove, ale do Kyjeva som jazdil tam aj späť, cca. tisíc kilometrov. Môj ocko je divadelný režisér, ktorý pracuje v Kyjeve a cestovali sme s mamkou na každú jeho premiéru. V Kyjeve v tom čase fungovala doprava na základe úplne iných pravidiel, na aké som bol zvyknutý. Kto má väčšie auto, tak ten išiel prvý, alebo aj ten kto silnejšie trúbil, tak mal prednosť. Povolená bola 50-tka, ale mohlo sa ísť aj rýchlejšie až 70-80 km/h, ale za 81 km/h už bola pokuta! Neboli tam povinné bezpečnostné pásy, ale my sme ich svedomito používali. Od hraníc smerom ku Kyjevu sme stretávali stále drahšie a drahšie autá – a v samom centre Kyjeva to vyzeralo ako v budúcom storočí, čo sa áut týka. 

 

Vráťme sa k tvojej autoškole, ktorú si už robil ako 16-ročný, ale musel si počkať do sedemmástky, kým si dostal vodičák...boli nejaké pikošky, ktoré stoja za zmienku?

 

 

Autoškolu som robil v Prešove a v deň skúšok som ako jediný zo skupiny študentov prišiel autobusom, pretože ostatní už šoférovali. Vtipné možno bolo cvičisko, ktoré som prešiel v pohode, pretože som bol pripravený… jasné, že som už vedel šoférovať. Pri mojom paralelnom parkovaní začal oproti horieť nejaký kamión, vedľa toho sa stala ďalšia zrážka autoškoly s iným autom, ale aj napriek tomu ostali všetky kužele stáť! Okrem zdokonaľovania mojich jazdných skúseností, celkom slušne parkujem a testy som urobil na prvýkrát.

 

Vieš sa slušne dohovoriť s príslušníkmi zákona, keď ťa zastavia za prípadný dopravný priestupok?

 

Pozdravujem príslušníkov dotyčnej hliadky, ktorá ma zastavila, keď som išiel vybavovať potvrdenie kvôli vysokej škole. Predo mnou išlo policajné auto veľmi pomaly a rozhodol som sa ich predbehnúť, aby som nepôsobil podozrivo. Lenže v tom manévri som o niečo málo prekročil rýchosť, tak ma zastavili. Zistilo sa, že som nemal ani zapnuté svetlá, lebo som predtým bol zvyknutý na automatické zapínanie svetiel. Následne som zistil, že nemám pri sebe ani doklady. Mal som so sebou len prihlášku na hereckú školu a všetko som im vysvetlil, tak sme to vyriešili dohovorom. Sľúbil som im, že ak budem raz hrať policajta, tak ho stvárnim ako dobrého človeka, ktorý rozumie vodičom a ide mu o bezpečnosť na ceste. Odvtedy jazdím s dokladmi, zapnutými svetlami a policajtov už nepredbehujem. :)

 

Čo ťa irituje na tvojich cestách?

 

Nemám rád, keď vodiči trúbia a nemusia. Trúbením sa tá agresivita dostáva z auta von a to je absolútne zbytočné. Ja toto naozaj nerobím, ale moja mamka má na sedadle spolujazdkyne niekedy dlhšiu ruku a veselo trúbi aj za mňa! Mám pre ňu pochopenie, lebo je to temperamentná herečka. Jedinou výnimkou z trúbenia pre mňa je, ak vidím svadbu - vtedy rád zatrúbim, často aj nejakú ľahšiu melódiu. 

 

Máte doma Mitsubishi ASX. Ste s ním spokojní ako rodinným autom?

 

Máme ho už asi 4 roky a to v plnej výbave, v čiernej farbe s čiernymi sklami. Je veľmi priestranné, je to dynamické auto a je spoľahlivé. Naozaj je to rodinné auto, s ktorým sme nadmieru spokojní. Zatiaľ sme nemali žiadnu poruchu. Sťahovali sme sa s ním z jedného bytu do druhého. Dokonca aj z mesta do mesta. Do kufra sa nám zmestilo niekoľko rôznych inscenácií a vošli sa tam veci, ktoré vyzerali, že budú vyžadovať prívesný vozík. Veľmi rád na ňom jazdím a užívam si jazdu.

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode