Novembrové chuťovky
18.11.2021 10:43
Poznáte to, máte na niečo chuť, ale ani poriadne neviete na čo. Sladké, slané - chuť maškrtiť nás občas prekvapí, no s výberom z Kuchyne Lidla budete vždy pripravení. Či už obľubujete overené klasiky alebo radi skúšate nové veci, vyberie si naozaj každý. K sychravému počasiu sa predsa najviac hodí chutná dobrota, horúci čaj a obľúbený film v teple domova.
Grilovaná focaccia s pistáciami a figami
Počet porcií: 12
Potrebujeme: strúhadlo, nepreforovanú hliníkovú grilovaciu tácku s rozmermi cca 20 x 30 cm, kuchynskú utierku, gril s pokrievkou
Čas kysnutia: 1 hodina
Suroviny
Cesto
280 g polohrubej múky Castello
40 g trstinového cukru Belbake
štipka soli Castello
20 g čerstvého droždia
180 ml vody
kôra z ½ citróna
60 ml olivového oleja Primadonna
Mrvenička
50 g trstinového cukru Belbake
50 g polohrubej múky Castello
50 g mletých nesolených pistácií Alesto
kôra z ½ citróna
60 g studeného masla Pilos
Ešte potrebujeme
8 čerstvých fíg
125 g čučoriedok
Postup
Cesto
K sypkým surovinám postupne primiešame rozdrobené droždie a vodu. Cesto miesime približne 5 minút. Potom doň zapracujeme aj citrónovú kôru a 40 ml olivového oleja.
Tip: Ak je pre vás chuť olivového oleja príliš výrazná, môžete ho v rovnakom pomere nahradiť maslom.
Do grilovacej tácky nalejeme zvyšný olivový olej, položíme doň cesto, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste približne hodinu, kým zdvojnásobí objem.
Mrvenička
Do sypkých ingrediencií nastrúhame citrónovú kôru a premiešame. Potom pridáme maslo a vypracujeme mrveničku.Umyté a osušené figy zbavíme stopiek a nakrájame na tenké plátky. Vykysnuté cesto pomocou naolejovaných prstov ponaťahujeme až ku okrajom tácky. Navrch poukladáme nakrájané figy a čučoriedky. Focacciu posypeme mrveničkou a grilujeme na rozohriatom grile pod pokrievkou približne 20 minút.
Tip: Focacciu môžeme piecť aj v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 – 25 minút.
Tekvicové osie hniezda
Počet porcií: 6
Potrebujeme: veľký plech, papier na pečenie, smoothie mixér, robot s nadstavcom hák, valček, metličku, zapekaciu misu s rozmermi cca 16 × 25 cm, cukrárske vrecko
Čas kysnutia: 1 hodina
Suroviny
Tekvicové pyré
1 menšia tekvica Hokkaido
60 ml javorového sirupu Maribel
Cesto
½ kocky čerstvého droždia
40 ml mlieka Pilos (3,5 %)
1 vajce
60 g tekvicového pyré
30 g zmäknutého masla Pilos
½ lyžičky soli Kania
20 g trstinového cukru Belbake
180 g polohrubej múky Belbake
50 g hladkej múky Belbake
Náplň
40 g zmäknutého masla Pilos
40 g trstinového cukru Belbake
100 g tekvicového pyré
štipka mletej škorice Kania
100 g nahrubo nasekaných pekanových orechov Alesto
Poleva
120 g nátierky z čerstvého syra Goldessa Classic
80 g mascarpone Lovilio
50 g práškového cukru Belbake
10 ml citrónovej šťavy
Postup
Tekvicové pyré
Tekvicu rozpolíme, jadierka vydlabeme, dužinu nakrájame na kocky a pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 180 °C asi 20 minút domäkka.
Tip: Tekvicové jadierka nevyhadzujeme. Môžeme ich umyť a namočiť na pár hodín do osolenej vody. Potom ich osušené rozložíme na plech vystlaný papierom, pokvapkáme olejom, osolíme a pečieme v rúre vyhriatej na 120 – 130 °C približne 90 minút. Počas pečenie ich občas premiešame.
Keď tekvica vychladne, rozmixujeme ju s javorovým sirupom na pyré.
Cesto
V robote s nadstavcom hák zmiešame všetky suroviny a miesime približne 6 – 8 minút. Z vymieseného cesta na pomúčenej pracovnej doske vypracujeme bochník. Vložíme ho do misky, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste približne hodinu kysnúť.
Náplň
Všetky suroviny spolu dôkladne zmiešame.
Tip: Zvyšné tekvicové pyré môžeme použiť do raňajkovej kaše.
Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Potrieme ho pripravenou náplňou (horný dlhý okraj necháme voľný, aby naplň počas rolovania nevytekala). Cesto pevne zrolujeme smerom k voľnému okraju. Rolku prekrojíme na 6 plátkov. Kúsok cesta z každého plátku rozrolujeme a prilepíme na spodok hniezda. Tekvicové hniezda uložíme tesne vedľa seba do maslom vymazanej zapekacej misy. Pečieme ich v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút.
Poleva
Všetky suroviny spolu rozmiešame do hladka. Polevu natrieme na vychladnuté upečené hniezda alebo ju nanesieme ozdobne pomocou cukrárskeho vrecka.