NOVÝ CITROËN C3 AIRCROSS: CENOVO NAJDOSTUPNEJŠIE A NAJPOHODLNEJŠIE SEDEMMIESTNE KOMPAKTNÉ SUV

24.06.2024 10:09

Citroën radikálne mení svoj prístup na trhu kompaktných SUV uvedením kompletne prepracovaného modelu C3 Aircross. Tento úplne nový model, predstavený v európskom variante, zdieľa novú platformu Smart Car s nedávno uvedeným modelom C3, vďaka tomu je v ponuke za veľmi atraktívnu cenu. Medzi ďalšie spoločné črty patrí nová identita značky a rovnaký dizajnový jazyk, a to zvnútra aj zvonku. Je to skutočné SUV, ktoré ponúka ochranu, robustnosť, ľahký prístup a pocit bezpečia, ako aj sebavedomý, prepracovaný a moderný štýl. Spolu s novým pozicioningom vozidla sa zmenil aj štýl a rozmery nového vozidla C3 Aircross. Päťmiestna verzia s dĺžkou 439 cm poskytuje najlepší vnútorný priestor v druhom rade vo svojej kategórii. Okrem toho Citroën ponúka úplne novú verziu s až 7 sedadlami, ktorá sa v tomto segmente objavuje prvýkrát: zachovala si rovnaké proporcie ako päťmiestna verzia, čím zabezpečila bezkonkurenčnú flexibilitu použitia, pričom zostala kompaktná a agilná. 

Citroën predstavuje úplne nový model v segmente kompaktných SUV. Táto štýlová, inteligentná, funkčná a cenovo dostupná ponuka osloví rodiny a každého, kto má záujem o aktívny životný štýl.C3 Aircross prešiel kompletnou premenou : využíva novú technickú platformu, ponúka nový robustný, sebavedomý vzhľad SUV a nový dizajnový jazyk značky Citroëne nový C3 Aircross je vozidlo, ktorého cieľom je uspokojiť všetky potreby a po prvýkrát ponúka veľmi praktickú hybridnú verziu s výkonom 136 k, ako aj úspornú elektrickú verziu (v päťmiestnomej verzii) a cenovo dostupnú benzínovú verziu.

 

Nový C3 Aircross sa stáva súčasťou sveta elektromobilov, okrem benzínového motora ponúka ďalšie dve pohonné jednotky: mimoriadne všestranný hybridný pohon s výkonom 136 k a s napňtím 48V, ktorý pomáha znižovať spotrebu paliva, a tiež plne elektrickú verziu s dojazdom viac ako 300 km (čaká sa na homologizáciu), ktorá prináša kľud do každodenného cestovania a je veľmi vhodná na dlhé cesty vďaka svojej nabíjacej kapacite - z 20% na 80% sa nabije len za 26 minút a při súčasnom používaní aplikácie ë-ROUTES, plánovača trás, ktorý sa prispôsobuje zmenám trasy v reálnom čase. V roku 2025 bude k dispozícii aj verzia s dojazdom viac ako 400 km.

 

Po predstavení nového modelu C3 urobil Citroën to isté aj s modelom C3 Aircross: výsledkom je koncept rodinného vozidla SUV ideálneho pre aktívnych ľudí, ktorí chcú nájsť vo vozidle modularitu a robustnosť. Nový Citroën C3 Aircross sa bude vyrábať u nás, na Slovensku v závode koncernu Stellantis v Trnave. 

 

 

 RODINNÉ SUV S VÝRAZNÝM, ROBUSTNÝM VZHĽADOM

 

S dĺžkou 439 cm dostal nový C3 Aircross nové proporcie a nový vzhľad, vďaka ktorému je na prvý pohľad jasné, že ide o silné a výkonné SUV. Je sebavedomejší, svalnatejší a robustnejší, štýl je vertikálnejší, s ostrejšími uhlami. Nový C3 Aircross je vyjadrením nového formálneho jazyka značky Citroën aplikovaného na SUV.

 

"Od samého začiatku projektu sme chceli posilniť pozíciu nového modelu C3 Aircross vo svete SUV. Rozhodli sme sa pre robustný dizajn, ktorého štýl dodáva vozidlu odolnosť a pevnosť. So svetlou výškou viac ako 20 cm, so zvýšenou pozíciou sedenia vodiča za volantom a s dizajnom s jemnou hrou svetiel predstavuje nový C3 Aircross ďalší krok vpred a stáva sa skutočným SUV." Boris Reinmoller, projektový manažér dizajnu C3 Aircross.

 

 

Reinterpretácia novej vizuálnej identity značky Citroën

 

Nový C3 Aircross má typický vzhľad SUV s výrazným grafickým dizajnom, ktorý je podčiarknutý širokými, robustnými nárazníkmi s vertikálnymi farebnými klipmi, ktoré si zákazníci môžu meniť podľa vlastného uváženia. Vpredu je nové logo, ktoré bolo predstavené už na koncepčnom vozidle Oli v roku 2021 a nedávno ho prevzali aj nové hatchbacky ë-C3 a C3. Dizajn svetlometov odkazuje na nový trojdielny svetelný podpis, ktorý bol tiež predstavený na koncepčnom vozidle Oli. Charakter SUV sa zreteľne prejavuje vo vysokej horizontálnej maske chladiča a vo vertikálních líniách prednej časti vozidla.

 

Šírka vozidla 179 cm dodáva predným blatníkom svalnatosť a silu, pod blatníkmi sú veľké kolesá s priemerom 690 mm. Ochranné kryty podbehov kolies sú inšpirované hranatou koncepciou, predstavenou už na modeloch ë-C3 a C3. Boky sú oživené jemnými líniami hrán na okrajoch. 

 

Pri pohľade zboku sú jasne viditeľné gény SUV aj dokonalá vyváženosť nového modelu C3 Aircross. S výškou 166cm a s rovnou, nesklonenou strechou je na palube dostatok miesta pre všetkých cestujúcich. Svetlá výška viac ako 200 mm poskytuje väčšiu ochranu a uľahčuje nastupovanie do vozidla, pričom poskytuje vodičovi vyššiu a bezpečnejšiu polohu pri riadení vozidla. Dlhé zadné okno bez spojlera dodáva palube dostatok svetla a jeho zadná lišta je vybavená prispôsobiteľným farebným klipom, ktorý kopíruje klip na nárazníku. Zadný blatník pôsobí rovnako svalnato ako ten predný a sú v ňom zabudované charakteristické zadné svetlá. Tieto preberajú dizajnovú tému, ktorá sa prvýkrát objavila s konceptom Oli a s modelmi ë-C3 a C3. Panel za zadným stĺpikom ešte viac zvýrazňuje robustný vzhľad nového modelu C3 Aircross. 

 

Farebne odlíšená strecha, ktorá je vo verzii Max súčasťou štandardnej výbavy v bielej alebo v čiernej farbe, umožňuje vysoký stupeň individualizácie, zatiaľ čo tretie bočné okno, nadväzujúce na okno zadných dverí posilňuje dojem samostatnej strechy. 

 

Na širokých výklopných zadných dverách ja zapracovaná čierna lišta s grafickým prvkom po oboch stranách výrazného loga a nové logo s nápisom Aircross je umiestnené v spodnej časti zadných dverí. Široký výrez zadných dverí v nárazníku spolu s nízkym prahom umožňuje ľahký prístup do batožinového priestoru.

 

"Nový C3 Aircross je vyspelejší a jeho proporcie sú v súlade s proporciami skutočného SUV, s veľmi horizontálnou kapotou a veľmi výraznou vertikálnou prednou časťou. Proporcie sú vyvážené, s perfektne zvládnutými prevismi a so siluetou, ktorá demonštruje svoju silu. Hrali sme sa s množstvom profilov a predovšetkým sme sa vyhýbali navrhovaniu bezduchého vylepšeného kombi. Dizajn je akoby urobený jedným ťahom ruky a je veľmi konzistentný." Boris Reinmoller.

 

KOMPAKTNÉ SUV AŽ PRE 7 OSÔB

 

Nové rozmery pre viac priestoru a väčšiu praktickosť 

 

Po modeloch C3 Picasso v roku 2008 a C3 Aircross v roku 2017 je nový C3 Aircross treťou generáciou modelov značky Citroën, ktorá prináša originálne tvary vozidiel do segmentu B pre rodinných zákazníkov, ktorí hľadajú vyššiu polohu vodiča a praktickosť na palube, pričom si zachovávajú kontrolu nad vonkajšími rozmermi vozidla. V tejto novej edícii urobil Citroën radikálnu zmenu, keď sa rozhodol dať C3 Aircross iný tvar a nový rozmer pokiaľ ide o vzhľad vozidla a o priestor na palube. 

 

S dĺžkou iba 439 cm si nový C3 Aircross zachováva svoju obratnosť a jednoduché ovládanie, čo z neho robí vozidlo, ktoré zostáva svižné v meste a eliminuje stres při parkovaní. Rázvor 267 cm poskytuje dostatok priestoru na palube, auto je k dispozícii v dvoch verziách - s 5 alebo so 7 sedadlami, pričom tvar karosérie a vonkajšie rozmery sú identické v oboch prípadoch. Zákazníci sa teda môžu rozhodnúť pre jednu z týchto dvoch verzií v závislosti od svojich potrieb a želaní. 

 

Päťmiestna verzia ponúka rekordný priestor v druhom rade a objem batožinového priestoru 460 litrov. Pre zákazníkov, ktorí hľadajú ešte väčšiu všestrannosť a každodennú flexibilitu je C3 Aircross k dispozícii vo funkčnej a ľahko ovládateľnej sedemmiestnej verzii. Rázvor 267 cm – najveľkorysejší vo svojej kategórii – umožňuje bezprecedentnú dĺžku zadných dverí a poskytuje vynikajúci prístup do 2. radu pri päťmiestnej verzii a do 3. radu při sedemmiestnej verzii. 

 

"Nový Citroën C3 Aircross bol navrhnutý tak, aby bol kompatibilný s prítomnosťou siedmich ľudí na palube. A keď navrhnete siluetu, ktorá je dostatočne priestranná pre sedem osôb, päťmiestne vozidlo satak nevyhnutne dostane na vrchol triedy, pokiaľ ide o priestor v druhom rade a o objem batožinového priestoru."

Thierry Blanchard, projektový manažér C3 Aircross. 

 

 

Sedemmiestna verzia: inteligentná a všestranná

 

Citroën ponúka sedemmiestnu verziu nového modelu C3 Aircross, ktorá nemá v tomto segmente obdobu. Dizajn dynamickej vertikálnej zadnej časti poskytuje dostatok priestoru pre cestujúcich v treťom rade. Veľké zadné dvere nového modelu C3 Aircross a ľahké sklápanie operadiel v druhej rade radu (40/60) uľahčujú prístup do tretieho radu, ktorý pozostáva z dvoch pohodlných sedadiel, ktoré sa sklápajú do podlahy. Tieto dve prídavné sedadlá, ktoré sa dajú ľahko ovládať jediným pohybom, ponúkajú veľkú flexibilitu použitia podľa potreby. Keď nie sú rozložené, batožinový priestor ponúka dokonale rovnú ložnú plochu.

 

Usporiadenie 2. radu sa líši medzi päťmiestnou a sedemmiestnou verziou. V sedemmiestnej verzii ponúka nový C3 Aircross rovnakú dĺžku na úrovni kolien ako při hatchbacku C3 v 2. rade, šírku v úrovni lakťov je o 25 mm väčšia, než je priemer v danej kategórii, a tiež veľkorysý priestor nad hlavou.

Obaja cestujúci v treťom rade majú k dispozícii opierky hlavy, bočné lakťové opierky, držiaky na nápoje, USB zásuvku, priestor pre nohy a klimatizáciu. Sedemmiestna verzia nového modelu C3 Aircross ponúka dokonalú rovnováhu medzi kompaktnými vonkajšími rozmermi, ktoré uľahčujú každodennú jazdu, a veľkorysým vnútorným priestorom až pre sedem osôb. Keďže 93 % európskych majiteľov B-SUV najazdí denne menej ako 80 km, dve zadné sedadlá v sedemmiestnej verzii sú ideálnym riešením. Pri sklopení všetkých sedadiel je objem batožinového priestoru 40 litrov, v päťmiestnej konfigurácii až 330 litrov.

 

Päťmiestna verzia: najlepší vnútorný priestor v segmente

 

Päťmiestna verzia nového modelu C3 Aircross je vybavená delenou lavicou v pomere 40/60, ktorá je v porovnaní so sedemmiestnou verziou posunutá o 65 mm dozadu. Architekti tak vytvorili veľmi veľkorysý priestor v druhom rade s najlepším priestorom pre kolená v kategórii (+80 mm oproti priemeru segmentu). Okrem toho majú všetci traja cestujúci na lavici najlepší priestor vo výške lakťov na trhu v danom segmente (+25 mm v porovnaní s priemerom segmentu). Posun lavice o 65 mm neuberá na 460 litroch batožinového priestoru, ktorý je jedným z najlepších v segmente.

 

Okrem toho - ľahko prístupný batožinový priestor s nízkym, výrazne hranatým nakladacím prahom poskytuje možnosť využiť dvojpolohovú podlahu, ktorá poskytuje úplne rovnú ložnú plochu po sklopení operadiel lavice v pomere 40/60. V tejto konfigurácii má batožinový priestor objem 1 600 litrov. C3 Aircross ponúka množstvo inteligentných funkcií, ktoré uľahčujú každodenný život rodiny a zabezpečujú veľkú flexibilitu používania vozidla. Napriek tomu je stále veľmi kompaktný, takže sa doň ľahko zmestíte a zaparkujete bez stresu. Praktický, všestranný a upokojujúci, C3 Aircross je SUV, ktoré sa ľahko riadi.

 

 

 

 CENOVO DOSTUPNÝ DOJAZD S MNOHÝMI TYPMI POHONU

 

Citroën je značka, ktorej cieľom je ponúkať riešenia pre slobodu pohybu, ktoré sú dostupné čo najväčšiemu počtu zákazníkov a sú prispôsobené ich potrebám. Preto SUV ponúka na výber z rôznych pohonných jednotiek pre svoj kompaktný model C3 Aircross za mimoriadne konkurencieschopnú cenu. Nový C3 Aircross je založený na platforme Smart Car, ktorú Citroën od základov navrhol tak, aby optimálne vyhovovala celej škále spaľovacích, hybridných a elektrických vozidiel. Citroën tak demonštruje svoje pevné odhodlanie integrovať výzvy energetickej transformácie do celého vývoja svojich produktov a po prvýkrát ponúka spolu s tradičným spaľovacím motorom aj hybridný pohon, ktorý uľahčuje prístup k elektrifikácii a dokonale sa hodí pre tento typ vozidla z hľadiska všestrannosti. A čo viac, nový C3 Aircross bude prvýkrát k dispozícii aj v 100% elektrickej verzii.

 

 

Hybrid: možnosť elektrifikácie benzínový motor

 

Nový C3 Aircross je vybavený novou pohonnou jednotkou – Hybrid 136 je vybavený automatickou prevodovkou e-DCT. 48 V hybridný motor využíva 1,2-litrový spaľovací motor novej generácie, ktorý bol špeciálne vyvinutý pre hybridné pohonné jednotky a obsahuje 40 % nových dielov. Trojvalcový motor so zdvihovým objemom 1 199 cm3 produkuje výkon 100 kW (136 k) a je vybavený turbodúchadlom s variabilnou geometriou a s rozvodovou reťazou, ktorá prispieva k jeho robustnosti. Tento motor s Millerovým cyklom je kombinovaný s elektrifikovanou dvojspojkovou automatickou prevodovkou e-CDT, v ktorej skrini je zabudovaný elektromotor s výkonom 21 kW / 28 k napájaný 48 V lítium-iónovou batériou. Táto batéria je umiestnená pod podlahou, takže neobmedzuje priestor pre cestujúcich ani batožinový priestor.

 

Táto pohonná jednotka, ktorá sa ľahko používa a nevyžaduje dobíjanie, je ideálna pre rodiny, pretože znižuje spotrebu paliva a emisie, takže je dobrá nielen pre peňaženku, ale aj pre planétu a pomáha udržiavať rozpočet pod kontrolou za prijateľnú cenu. Elektromotor (synchrónny stroj s permanentným magnetom) pomáha spaľovaciemu motoru transparentne znižovať spotrebu paliva, čo umožňuje vozidlu jazdiť v mestskej premávke takmer 50% času na 100%-ný elektrický pohon a zároveň zaisťuje dobíjanie batérie počas fáz spomaľovania. Nová prevodovka sa vyrába vo Francúzsku a ponúka najlepšiu optimalizáciu z hľadiska kompaktnosti a nákladov. V dôsledku toho sa emisie CO2 modelu C3 Aircross Hybrid 136 e-DCT znížili len na 124 g/km CO2 (čaká sa na homologizáciu). Toto hnacie ústrojenstvo ponúka nový zážitok z jazdy kombinujúci pokoj a pohodlie a bude k dispozícii v päťmiestnej aj v sedemmiestnej verzii vozidla C3 Aircross.

 

Okrem tohto elektrifikovaného pohonného ústrojenstva ponúka Citroën aj model C3 Aircross s 1,2-litrovým benzínovým turbomotorom s výkonom 75 kW (100 k). Tento trojvalcový motor s výkonom 100 k je spriahnutý so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou a spĺňa predpis normy Euro 7. Táto verzia bude k dispozícii za najkonkurencieschopnejšiu cenu na trhu.

 

 

Prvé 100% elektrické kompaktné SUV značky Citroën

 

Citroën prvýkrát vstupuje do segmentu rodinných vozidiel B-SUV s elektrickou verziou svojho päťmiestneho C3 Aircross. Táto elektrická verzia, dokonale prispôsobená jazdným návykom zákazníkov v tomto segmente, je poháňaná motorom s výkonom 83 kW (113 k) v kombinácii so 44 kWh batériou LFP (lítium-železo-fosfát). Táto technológia ponúka dokonalý kompromis medzi požadovaným výkonom (dojazd viac ako 300 km – čaká sa na homologizáciu) a veľmi prijateľnou cenou. Jeho motor a plne automatická prevodovka ponúkajú lineárne zrýchlenie s okamžite dostupným krútiacim momentom a s maximálnou rýchlosťou 135 km/h. 100% elektrická verzia C3 Aircross poskytuje dostatok výkonu na bezproblémové začlenenie do každodennej premávky.

 

Elektrický C3 Aircross uľahčuje život svojim používateľom najmä pokiaľ ide o nabíjanie. Štandardne dodávaný kábel Mode 3 je vhodný pre nabíjanie doma a na verejných nabíjacích staniciach:

 

  • Štandardné nabitie striedavým prúdom z 20% na 80% energie batérie trvá približne 4 hodiny a 10 minút pri použití nabíječky s výkonom 7 kW.

  • Štandardné nabitie striedavým prúdom z 20% na 80% energie batérie trvá približne 2 hodiny 50 minút pri použití nabíječky s výkonom 11 kW.

K dispozícii je aj rýchle nabíjanie pomocou DC nabíjačiek s výkonom 100 kW. Nabitie z 20 % na 80 % trvá len 26 minút. V roku 2025 bude v ponuke aj verzia vybavená inou batériou s dojazdom viac ako 400 km.

 

Elektrický C3 Aircross je perfektnou odpoveďou na obavy motoristov z prechodu na vozidlá s elektrickým pohonom. Nová aplikácia ë-ROUTES – vyvinutá pre elektrické vozidlá Citroën – umožňuje okrem rýchleho nabíjania aj jednoduché plánovanie ciest, monitorovanie stavu nabitia batérie v reálnom čase a kompletnú navigáciu. Aplikácia pomáha skrátiť čas jazdy a určiť najlepšie zastávky na nabíjanie. Je neustále prepojený s údajmi o vozidle (sleduje najmä stav nabitia batérie), dopravnú situáciu a stav nabíjacích staníc na zvolenej trase, čím sa stáva asistentom pre najefektívnejšiu správu trasy. 

 

 

 

 

 

 

 

  • Citroën predstavuje úplne nový model v segmente kompaktných SUV. Táto štýlová, inteligentná, funkčná a cenovo dostupná ponuka osloví rodiny a každého, kto má záujem o aktívny životný štýl.

  • C3 Aircross prešiel kompletnou premenou : využíva novú technickú platformu, ponúka nový robustný, sebavedomý vzhľad SUV a nový dizajnový jazyk značky Citroën.

  • Komfort na palube je zvýšený najmä použitím odpruženia Citroën Advanced Comfort®, novými sedadlami Citroën Advanced Comfort® a konceptom C-Zen Lounge s head-up displejom. Ponúka najnovšiu generáciu infotainmentu a konektivity, ako aj všetky prvky výbavy, ktoré sa v tejto kategórii očakávajú.

  • Úplne prepracovaný vzhľad viedol k predĺženiu karosérie, ktorá s dĺžkou 439 cm ponúka ľahké ovládanie vozidla a veľkorysý priestor na palube. Vozidlo, ktorá je už vo svojej päťmiestnej verzii etalónom z hľadiska priestoru v druhom rade, poskytuje prvýkrát v tomto segmente až 7 sedadiel, čo z neho robí mimoriadne všestranný automobil.

  • Úplne nový C3 Aircross je vozidlo, ktorého cieľom je uspokojiť všetky potreby a po prvýkrát ponúka veľmi praktickú hybridnú verziu s výkonom 136 k, ako aj úspornú elektrickú verziu (v päťmiestnomej verzii) a cenovo dostupnú benzínovú verziu.

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode