Odľahčené veľkonočné menu s nízkosacharidovými receptami
12.04.2022 19:35
Veľkonočné sviatky, rovnako ako Vianoce, sú obdobím pohody, ale aj veľkého množstva dobrého jedla. Veľkonočný baranček, vajíčka na všakovaké spôsoby, poctivá plnka s údeným mäsom, zemiakový šalát či iné, prevažne tučné, jedlá si v tento sviatočný čas nachádzajú miesto na našom stole. Sviatky jari však nemusíte prežiť s obavami o svoju postavu. Ide to totiž aj inak.
Veľkonočné sviatky začínajú obdobím pôstu. Ide o čas, kedy sa podľa kresťanských tradícií jedáva striedmo, odpočíva sa a koná dobro viac ako inokedy. Dnes by sme toto obdobie mohli moderne nazvať jarným detoxom. Pomáha nám očistiť telo po dlhej zime a nájsť stratenú energiu. Ak sa však rozhodnete takúto očistu podstúpiť, bola by rozhodne škoda zahodiť dosiahnuté výsledky kvôli nezdravému veľkonočnému menu. Veľkonočné sviatky sa dajú prežiť aj striedmo a zároveň chutne. Stačí dodržiavať niekoľko jednoduchých pravidiel a nebudete sa musieť báť po sviatkoch stúpiť na váhu.
ODĽAHČENÉ VEĽKONOČNÉ RECEPTY Veľkonočné sviatky sa dajú užiť aj zdravšie a odľahčenejšie, a pritom nemusíte porušiť žiadne tradície, na ktoré ste zvyknutí. Vyskúšajte recepty na veľkonočné pokrmy, po ktorých sa nepriberá a ktoré zároveň zachovávajú všetko, čo k Veľkej noci patrí.
Špenátová polievka
Výborná odľahčená polievka plná zdravého špenátu, ktorá sa hodí na Zelený štvrtok. Jedlá zelenej farby majú podľa tradície zaručiť zdravie po celá nasledujúci rok.
Ingrediencie:
150 g špenátu, 50 g póru, 1 porciu KetoMix Proteínovej polievky so zeleninovou príchuťou, 1 vajce 1 strúčik cesnaku, repkový olej, soľ a čierne korenie podľa chuti.
Postup
Zeleninovú polievku pripravte podľa návodu na obale. V hrnci na 1 lyžici oleja poduste nadrobno nakrájaný pór. Pridajte špenát a restujte do zmäknutia. Vzniknutú zmes zalejte zeleninovou polievkou a ešte chvíľu varte. Do horúcej polievky rozklepnite vajce a pomocou vidličky rozšľahajte. Dochuťte prelisovaným strúčikom cesnaku, soľou a korením. Tyčovým mixérom polievku rozmixujte dohladka.
Svieža veľkonočná plnka
Aby bola veľkonočná plnka dobrá, nie je potrebné, aby obsahovala hromadu tuku a nezdravé údené mäso. Dá sa pripraviť aj jej sviežejšia a na trávenie priaznivejšia verzia, ktorá jej chuťou môže smelo konkurovať. Čo sa týka ohrozenia vašej váhy, nemôže sa s touto plnkou žiadna z tých tradičných merať. Na tejto odľahčenej si nielen pochutíte, ale ani po nej nepriberiete.
Ingrediencie:
1 porciu KetoMix Proteínových žemlí, 2 bielka, 50 g nízkotučného tvarohu, 60 ml zeleninového vývaru, 150 g šampiňónov, 30 g cibule, repkový olej, zelené bylinky: zelená časť jarnej cibuľky, pažítka, mladá pŕhľava, petržlenová vňať, medvedí cesnak, muškátový kvet, soľ a čierne korenie.
Postup
Proteínové žemle pripravte podľa návodu na obale. Hotové žemle nakrájajte na kocky. Rúru zohrejte na 180 stupňov. Formu, v ktorej budete piecť, potrite repkovým olejom. Na panvici na 1 lyžici oleja opečte cibuľku, pridajte na plátky nakrájané huby a restujte, kým sa neodparí voda. Panvicu dajte bokom. Bielka vyšľahajte do tuhého snehu. V miske vyšľahajte tvaroh a zeleninový vývar spoločne s troškou muškátového kvetu, soľou a korením podľa chuti. Do väčšej misky dajte kocky žemlí, orestované huby a nadrobno nakrájané obľúbené bylinky. Zalejte zmesou tvarohu a vývaru a premiešajte. Opatrne pridajte sneh z bielkov a zľahka zamiešajte. Zmes dajte do pripravenej formy a pečte asi 30 minút dozlata.
Veľkonočný baranček bez cukru
V kresťanských veľkonočných tradíciách symbolizuje baranček pamiatku na Ježiša Krista, ktorý bol, rovnako ako nevinný, čistý a poslušný baranček, obetovaný, aby vyslobodil ľud z otroctva hriechu. Kedy presne nahradil sladký pečený baranček pokrmy z jahňacieho mäsa, nám nie je známe. Receptov na jeho prípravu je však množstvo. V tom našom, na rozdiel od tých ostatných, nenájdete žiadny cukor.
Ingrediencie:
120 g mandľovej múky, 4 odmerky KetoMix Proteínových palaciniek, 2 lyžičky KetoMix vanilkovej príchuti, 4 vajcia, bielka a žĺtky zvlášť, 1 prášok do pečiva, 100 g nízkotučného tvarohu, 150 ml vody, repkový olej, citrónovú kôru, 3 kusy klinčekov.
Postup
Rúru zohrejte na 180 stupňov. Formu na barančeka vytrite olejom. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. V miske zmiešajte mandľovú múku, palacinky, vanilkovú príchuť, žĺtky, prášok do pečiva, citrónovú kôru, tvaroh a vodu. Do vzniknutej zmesi na niekoľkokrát opatrne a zľahka zamiešajte sneh z bielkov. Cesto dajte do formy a pečte asi 45 minút. Oči a nos môžete zvýrazniť zapichnutím klinčekov. www.ketomix.sk