Pohodlne za volantom v odeve z prírodných materiálov...

22.06.2019 09:03

Módny návrhár Richard Rozbora patrí medzi svetové formáty a dodáva svojím modelom, krásu, ležérnosť, luxus a nadčasovosť. A jeden iný model Seat Ibiza si vyskúšal a porozprával nám okrem testovania i o tom, na čom sa jazdí v Mongolsku a prečo sú lepšie inštruktorky autoškoly...

 

 

Vyrábate v malých sériach vašej rodinnej značky Rozbora Couture, a dávate si záležať na kvalite vašich módnych modelov a k tomu podporujete domácu ekonomiku. Ako to všetko začalo a čo tomu predchádzalo?

 

Mám za sebou štúdium architektúry a stavariny, ktorú som síce nedokončil, ale študoval som na Cypre a v Londýne na Central St. Martin's, odbor: ženské módne návrhárstvo. Po ukončení školy som nastúpil ako dizajnér v Prahe a nakoniec som vytvoril vlastnú značku. Mnohí sa ma pýtali, prečo som sa vrátil, ale rozhodol moment, keď v roku 2001 som si podal prihlášku do New Yorku do DONNA KARAN. Dostal som termín na pohovor a do dvoch dní padli dvojičky a to rozhodlo, že som sa vrátil na Slovensko. Moji rodičia ma vždy podporovali a a mali taký sen, že si začneme budovať vlastnú značku a tak sa aj stalo.

 

Prichádza leto, čas dovoleniek. Bude to vaše leto pracovné alebo skôr oddychové?

 

Budem aj pracovať a potom idem do Bulharska na krátku dovolenku. Mám tam dobrú kamošku bulharku, ktorá ma pozvala, tak by som si rád oddýchol, pretože potom už bude len tvrdá práca.

Čaká ma najbližšie fashion week vo Viedni, to už bude siedmy rok a bude to na jeseň v septembri. V Bratislave predstavím novú kolekciu na rok 2020 na BMD.

 

Spomínali ste, že ste si urobili autoškolu a nejaký čas ste nejazdili. Prečo?

 

Pretože po autoškole som nejaký čas žil v Londýne a vôbec som nepotreboval jazdiť. Využíval som iné dopravné prostriedky ako je metro a predovšetkým vlastné nohy. Po 10-tich rokov som nevedel rýchlo sadnúť za volant a spravil som si kondičné jazdy. Chcel som ženu inštruktorku, lebo s chlapmi som predtým nemal dobré skúsenosti. Nepotrebujem stres za volantom, ale naopak v pokoji sa sústrediť na jazdu a v tom sú ženy pre mňa vhodnejšie svojím prístupom.

 

V Anglicku či na Cypre sa jazdí pravostranne. Nemali ste s tým problém?

 

Nie hneď, ale časom som si zvykol na tú „inú“ stranu. Samozrejme, že aj na Cypre sa jazdí pravostranne, pretože je to bývalá anglická kolónia. Doteraz mávam také prekliky, že neviem, kam sa mám ako chodec pozerať. My sme ako rodina dosť cestovali, pretože môj otec bol veľvyslanec. Pikoška je, že som sa narodil vo Fínsku, potom sme nejaký čas žili na Cypre, kde som študoval a pamätám si aj na život v Mongolsku.

 

Uau! Tak to sa nie každý môže pochváliť, že žil v Mongolsku. Na čo tam oni jazdia?

 

No.. na tých najlepších autách, ale keď sme tam my boli, tak to boli len kone, ťavy, ruské volgy a žigulíky. Mongolsko má podobný dopravný systém ako ruský. Síce nemajú metro, ale je tam taký post sovietsky systém. Dokonca teraz je tam veľa elektromobilov z Japonska. Bol som tam pred dvomi rokmi po dvadsiatich rokoch a videl som ten neskutočný rozdiel. Je to naozaj špecifická krajina.

 

Možno ste práve v zahraničí dostali svoju prvú pokutu...

 

Nikde v inej krajine som nedostal pokutu iba na Slovensku... Jedenkrát sa mi stalo v Bratislave, že som vedel, že je tam zákaz odbočiť doľava a odbočil som, lebo v tej chvíli sa mi to nezdalo také strašné. V tom som zbadal policajtov a už som vedel, koľko bije. Ukecal som ich, že je to moja prvá pokuta, čo bola aj pravda...

 

Máte nejakú módnu ikonu aj čo sa týka auta?

 

Jazdím na mojej dizajnovej Fiatečke 500, ktorá je moje prvé a zatiaľ jediné auto. Volil som ju preto, lebo, keď prišla na trh ako novinka, tak tam bola prvá automatika na Slovensku. Všimol som si, že sa na mňa ľudia usmievajú, keď ma vidia za volantom. Musím povedať, že je to praktické auto na parkovanie hlavne v uličkách, pretože som mal ateliér v starom meste a tam sa nedalo zaparkovať veľkými autami, tak mi mnohí závideli, že ja si môžem parkovať hocikde.

 

Hovorí sa o Angličanoch, že sú pokojní ľudia i vodiči. Postrehli ste tento fakt aj vy?

 

V premávke musia byť pokojní, pretože Londýn je dosť preplnený a nemali by šancu pretekať alebo inak užívať jazdu, pretože sú tam samé kolóny na cestách. To už poznáme aj u nás. Vtedy je lepšie ísť radšej na dvoch kolesách. Mám zážitok, že prvýkrát, keď som bol v Anglicku u známych v centre Londýna, tak som sa vybral na bicykli do mesta a odrazil som ramenom dve spätné zrkadielka dvom autám....v protismere. :)

 

Ako módny návrhár, čo by ste našim čitateľom, vodičom a vodičkám odporúčali obliecť do auta?

 

Jednoznačne pohodlne. Záleží či je to krátka alebo dlhá jazda. Ja volím väčšinou dlhé nohavice z ľanu hlavne v lete, pretože máte pocit vzdušnosti. Tým že je to prírodný materiál, tak to má samočistiaci účinok. Podobne aj na termo prádlo sa používa merino vlna, ktorá je prírodný materiál a nie je to cítiť ako syntetika, ktorá sa naviac lepí. Určite odporúčam odev z prírodných materiálov a hlavne, aby to bol odev pohodlný na dlhé cesty.

 

Text a foto: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode