Polievka dňa štyrikrát inak
28.09.2021 19:25
Svetovo najobľúbenejšou polievkou je kurací vývar, len za mesiac sa zje v priemere sto miliónov misiek. Titul najdrahšia si zas vyslúžila Budhova miska so žraločou plutvou, ktorú si môže vychutnať len pár desiatok ľudí. Jednoduchá či luxusná, podstatná je chuť! Z receptáru Kuchyne Lidla si preto vyberú fanúšikovia slovenskej kuchyne ale aj internacionálne duše.
Minestrone
Počet porcií: 4
Suroviny:
1 mrkva
2 kaleráby
1 cuketa
1 cibuľa
4 strúčiky cesnaku
olivový olej Primadonna
morská soľ v mlynčeku Kania
čierne korenie v mlynčeku Kania
1 hrsť mrazeného hrášku Chira
1,5 l teplého zeleninového vývaru
1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
1 francúzska bageta
Postup
Mrkvu, kaleráby a cuketu umyjeme. Mrkvu a kaleráb očistíme a spolu s cuketou nakrájame na menšie kocky. Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno. Do hrnca s rozohriatym olivovým olejom pridáme nakrájanú zeleninu (okrem cukety). Ochutíme soľou, korením a restujeme na miernom plameni asi 5 minút, kým zelenina trochu zmäkne. Potom môžeme pridať cuketu a rozmrazený hrášok. Opatrne prilejeme teplý vývar a podľa potreby dosolíme a dokoreníme.
Polievku varíme na miernom plameni približne 20 minút. Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať a premiešame.
Servírovanie
Polievku servírujeme s dochrumkava opečenou bagetkou.
Fazuľová polievka s bravčovým mäsom
Počet porcií: 6
Potrebujeme: hlboký hrniec
Suroviny:
300 g bravčového pliecka bez kosti vcelku
1 veľká cibuľa
olivový olej Primadonna
soľ Castello
mleté čierne korenie Mikado
5 bobkových listov Mikado
10 strúčikov cesnaku
nové korenie Mikado
200 g bielej suchej fazule Cornfarm (namočenej cez noc)
100 ml bieleho suchého vína
400 g lúpaných krájaných paradajok v konzerve Freshona
1,7 l horúceho vývaru alebo vody
150 g hlivy ustricovej
sušená majoránka Mikado
čerstvá petržlenová vňať
cmarový chlieb
Postup
Cibuľu nasekanú nadrobno opečieme vo väčšom hrnci s trochou oleja dozlatista. Osolíme, okoreníme a pridáme bobkové listy. 9 strúčikov cesnaku nakrájame nadrobno a pridáme k základu. Podľa potreby môžeme pridať olej.
Mäso nakrájame na menšie kocky a restujeme spolu so základom. Dochutíme soľou, čiernym a celým novým korením. Keď sa mäso zatiahne, pridáme deň vopred namočenú fazuľu a premiešame. Podlejeme vínom a chvíľu varíme, aby sa z neho odparil alkohol.
Potom pridáme paradajky z konzervy a premiešame. Zmes zalejeme horúcou vodou alebo vývarom. Osolíme, okoreníme a varíme pod pokrievkou asi 1,5 hodiny, pokým mäso s fazuľou nezmäknú. Približne v polovici varenia pridáme hlivu nakrájanú na menšie kúsky a majoránku. Podľa potreby dochutíme soľou a korením.
Tesne pred servírovaním krajce cmarového chleba opečieme na rozohriatej panvici na troche olivového oleja z oboch strán dochrumkava. Krajce potrieme strúčikom cesnaku.
Servírovanie
Fazuľovú polievku podávame v hlbokom tanieri posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou a opečeným krajcom chleba.