Renault Espace – zmestí sa tam, všetko, čo potrebujem...

15.06.2024 20:50

Výtvarník, sochár, grafik a intermediálny umelec Svetozár Ilavský porozprával o jeho tvorbe, autoškole a cestovaní….ako sa dostal k značke Renault a čo ho zaujalo na novom full hybridnom modeli Renault Espace E-Tech, uvidíte vo videách.

 

Ateliér máš v Cíferi, a v rámci Európy si mal niekoľko výstav a teraz máš nejaké výtvarné práce vystavené v Danubiáne. Čo môžeme od teba vidieť a kde?

 

Robil som sochu Ježiša Krista, ktorá sa nachádza v kostole v Petržalke, keď tu bol pápež Ján Pavol II., ale oveľa väčšieho 6-metrového Krista, som robil do kostola v Snine. Dlhšiu dobru cca. tri roky som robil obetný stôl do kostola v dedinke v Čechách, a minulý rok som urobil Mirovi Žbirkovi pamätník. Odlieval som J. Satinského do špeciálnej zliatiny a momentálne robím bustu Stana Kropiláka. 

 

Viem o tebe, že aj komponuješ a mávaš koncerty. Stalo sa ti niečo, na čo nerád spomínaš, keď na cestuješ na koncerty?

 

Naposledy som mal koncert v rozhlase asi pred dvomi mesiacmi, a mal som vybavené parkovanie v rozhlase. Mali sme dve autá, lebo aj aparatúru som viezol a cestou naspäť k autu som zbadal oranžový papier, že zle parkujem. Dostal som pokutu 2x78 eur. Odvtedy si dávam pozor na parkovacie miesta, kde parkujem.

 

Ako si sa dostal k tvojim modelom Renault Espace? Aké to boli objemy?

 

Prvý môj Espace bol benzínový trojliter a druhý mám dieslová dvadvojka. Bolo to najväčšie auto v tej kategórii, ktorú som potreboval. Pozeral som aj iné značky tej kategórie, ale nevyhovovali mi. Zadné dvere museli byť veľké, aby som tam vedel vložiť moje diela, či už obrazy alebo sochy. Samozrejme, že som v mojej predĺženej verzii vybral sedadlá, aby sa úložný priestor ešte zväčšil. Mám tam dĺžku 2,15 m a uhlopriečka zadných dverí je 1,5 metra. Zmestí sa mi tam všetko, co potrebujem a nepotrebujem príves. Auto je po generálke a má už svoje roky, ale zatiaľ som nič lepšie nenašiel. 

 

 

Aj si pokrstil Espace nejakým ťukesom?

 

Jeden Espace nemal popolníky, tak som sa rozhodol, že ich pôjdem kúpiť, nakoľko som fajčiar. Zaparkoval som pri veľkom betónovom kvetináči a po nákupe som si sadol do auta, naštartoval som a bum do toho kvetinového kvetináča! Zatlačilo mi predný nárazník dovnútra, tak som bol na seba veľmi nahnevaný. V roku 2015 bolo Expo v Miláne a išiel som tam s Espacom. Chvíľu som tam maturoval, ako mám zaplatiť parkovacie miesto, rampa sa otvorila a prešiel som bez zaplatenia. Po polroku mi prišlo zaplatiť 20 eur. 

 

 

Stalo sa ti, že si mal nehodu s iným autom a viezol si nejaké umelecké dielo?

 

Z Cífera do Bratislavy som viezol takú jednu veľkú betónovú hmotu, do ktorej bol posadený taký hrubý strom bez listov a na tom boli povešané nejaké veci. Bol taký dážď so snehom, zlá viditeľnosť, bol súmrak a vchádzal som do Bratislavy okolo zlatých pieskov, keď som si všimol jednu nehodu. Autá boli zastavené a na tej mokrej vozovke som to neubrzdil, dostal som šmyk a následne hodiny. Skončil som v tráve, lenže ten betón s tým železom mi prerazilo bok a trčalo to von z auta. Mne sa nič nestalo, len som bol vyklepaný, že som nevedel ani stierače vypnúť. Nuž mohla to byť aj smrteľná nehoda, ale našťastie všetko dobre dopadlo. Ešte som raz nabúral do stĺpa. Niečo opravovali na ceste, vbehol som do jarku a oškrel som plot.

 

Na vysokej škole si chodil do zväzarmu na autoškolu. Prečo sa ti ju nepodarilo spraviť na prvýkrát?

 

V zásade som všetko vedel, testy som sa naučil, ale potom som prišiel na záverečné skúšky a niečo som si pomýlil. Testy som zle urobil, tak som isi ch musel opraviť o týždeň neskôr. Doma sme mali žiguláka, na ktorom som jazdil iba ja, pretože mama nejazdila hoci mala vodičák a ani otec, tak to bolo na mne. 

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

 

 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode