S Kugou som spokojný a Custom ma prekvapil priestrannosťou...

12.10.2024 09:15

Multiinštrumentalista, majster ľudovej umeleckej výroby a člen operného zboru SND - Ľuboš Straka si zaspieval a zajazdil na novej dodávke Ford Tourneo Custom a podelil sa so svojimi dojmami vo videách.

 

Bol ti udelený titul Ministrom kultúry a generálnym riaditeľom UĽUV-u za tvoju rezbársku tvorbu. Prezraď, čo si ako sochár zhotovil, a ako zborista, v ktorých operných predstaveniach, ťa môžeme vidieť?

 

Okrem spevu, hrám na viacerých nástrojoch, ako sú fujara, heligónka, gajdy, píšťala, ale som aj rezbár a mám dve sochy v Terchovej. Jedna je socha píšťaľkára, zhotovená zo 150 ročného duba, a druhá je socha gajdoša v Terchovskej muzike. Pochválim sa, že na mojich nástrojoch sa hrá aj v cirkuse De Soleil. Ako člen zboru spievam skoro vo všetkých operných predstaveniach ako sú Nabucco, Traviata, Carmen, Hubička a iné. Nedávno bola odpremierovaná opera Líška bystrouška.

 

Boli ste s operným súborom SND v Japonsku, zažil si cestu rýchlovlakom a našich čitateľov by zaujímalo, čo všetko si si všimol v ich doprave?

 

Rýchlovlaky idú vedľa teba, nad tebou, pod tebou, proste všade. Prišiel som k vlaku asi tak na centimeter, a kde som sa postavil, tam som nastúpil. Rýchlovlak išiel rýchlosťou do 300 km/h a nebolo ho vôbec počuť. Predtým sme koncertovali so SĽUKOM v Južnej Kórei a tam sa mi tiež páčilo. Doprava a množstvo ľudí bolo podobné ako v Japonsku, kde bolo tiež veľa skútrov a japonských áut, napríklad modely značky Honda boli úplne iné ako sú u nás.

 

Vraj majú v Japonsku prepracované parkovacie domy, že sa od nich máme čo učiť, kým niečo bude aj u nás...

 

Japonské parkovacie domy, vyzerajú ako komíny! Ak som zbadal dom, ktorý nemal okná, tak som vedel, že je to parkovací dom. Prišiel som potom k takému oceľovému kruháču, kľúče som dal človeku, ktorý to zaparkoval do parkovacieho boxu. Vrátil som sa, a povedal číslo, kde som mal zaparkované auto. Vycúval som si ho, dostal sa na oceľovú točňu a odišiel z parkovacieho domu. 

 

Kto ti poradil, aby si si kúpil Ford Kuga?

 

Môj zaťko Maťko mi povedal, že už mám roky, a nemal by som sa stále zohýbať v malých autách, tak mi odporučil Ford Kuga, s ktorým bol veľmi spokojný ako služobným autom, tak som si ho kúpil. Naozaj mám dobrú spotrebu, tak do 5 – 6 litrov na 100 kilometrov. Záleží, ako idem, ale väčšinou jazdím s tempomatom. Dám tam aj zopár fujarí a do Ford Tourneo Custom by som ich dal ešte oveľa viac. Interier tam bol prehľadný ako v mojej Kuge. Prvýkrát som si v Custome vyskúšal automat a nebránim sa mať také auto v budúcnosti, pretože je to vhodné do mestských kolón.

 

Máš nejaký zážitok z mestskej dopravy u nás v Bratislave?

 

Išiel som raz v zime z predstavenia z SND, keď som zbadal rýchle komando, pri OC Centráli niekoho hľadali, kto ukradol peniaze v Tipos Bingo. Všade boli policajné hliadky, ja som sedel v električke a jeden z policajtov mi povedal, aby som vystúpil z električky. Musel som dať ruky hore, vzali si samy môj OP, a prehľadávali ma, pretože som sa nápadne podobal na zlodeja, ktorý bol vysoký s čiernou čiapkou, ako ja. Nakoniec, ma pustili, potom nastúpili dvaja podozriví chlapi, a bol som presvedčený, že jeden z nich sa podobal na toho zlodeja. Bohužiaľ ich nechytili.

 

Čo nečakané sa ti stalo cestou na dovolenku s autom?

 

 

20 rokov dozadu som mal stret so zverou, ako sme išli z Chorvátska v noci cez Maďarsko. Akurát som pomáhal nejakému šoférovi z Česka, ktorý mal nejaký problém s autom na odpočívadle. Svietili sme s baterkou a riešili sme technický problém. Deti boli relatívne malé, spali v aute. Nakoniec mal ešte veľa kilometrov pred sebou, tak som mu poprial šťastnú cestu a my sme chceli odísť. Bola taká veľmi hlboká cesta a zrazu sa vynorila srnka a skočila pred auto a štrajchol som ju. Na aute sa nič nestalo, len držiaky reflektorov povolili tým nárazom. Svietilo mi to smerom nahor, a všetci si mysleli, že mám diaľkové, tak mi vyblikovali.

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode