Špaldová múka je späť. Upečte z nej jablkový koláč alebo perníky a užite si rozprávkové Vianoce
27.10.2017 19:10
Pestuje sa už tisíce rokov, no z českého a slovenského jedálneho lístka takmer vymizla. Teraz sa naň špalda s veľkou slávou vracia, a to hlavne v podobe špaldovej múky. Babičkina voľba ju po novom ponúka v dvoch variantoch – ako hladkú a celozrnnú.
Špaldová múka je aj nie je novinka. Prastarú odrodu pšenice, ktorá dostala názov špalda, pestovali už naši prapredkovia. V Palestíne ju poznali už pred 9 000 rokmi, používali ju tiež Asýrčania, starí Egypťania alebo antickí Rimania, ktorí zo špaldovej múky pripravovali slané i sladké pečivo.
Aj v strednej Európe má dlhú históriu. Vymizla až v 20. storočí nielen z ekonomických dôvodov, no aj pre náročnejšie spracovanie. Postupne ju nahradila pšenica ozimná a na starú dobrú špaldu sa takmer zabudlo.
Špaldová je zasa v móde
Kým napríklad na Blízkom východe špalde zostali verní, v našich krajoch sa „do módy“ vrátila až v ostatných rokoch. Znovu sa objavuje na poliach, najmä v rámci eko fariem, a čím ďalej tým viac kuchárok a kuchárov vo svojich receptoch experimentuje práve so špaldovou múkou. Obľúbená je najmä pre svoj obsah bielkovín, vlákniny a minerálnych látok. Vyznačuje sa špecifickou orieškovou chuťou, ktorá sa skvelo vyníma v slaných a sladkých koláčoch, buchtách, sušienkach a tiež vo vianočnom pečive, ktoré s ňou chutí doslova ako od (prapra)babičky.
Babičkina voľba ju na trh uvádza hneď v dvoch variantoch. Špaldová hladká sa dá v akomkoľvek recepte skombinovať s bežnou pšeničkou múkou, no môže ju aj úplne nahradiť. Špaldová celozrnná obsahuje cenné zložky z celého zrna a hodí sa na prípravu sladkého i slaného pečiva.
Babičkina múka Špaldová hladká: Cena 1,99 EUR
Babičkina múka Špaldová celozrnná: Cena 1,99 EUR
Recepty z Babičkinej múky špaldovej
- Jablkový koláč zo špaldovej múky
- Lekvárové buchty
- Linecké pečivo zo špaldovej múky
- Medovníčky z celozrnnej špaldovej múky
Jablkový koláč zo špaldovej múky
Ingrediencie:
|
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Jablká olúpte, nakrájajte na mesiačiky a zbavte jadrovníkov. Každý mesiačik nakrájajte na niekoľko plátkov.
- Maslo vymiešajte s cukrom a zašľahajte doň škoricu, med a vajce. Potom vmiešajte aj mlieko.
- Múku zmiešajte so soľou a kypriacim práškom a postupne ju vmiešajte do tekutej časti.
- Formu na koláč s priemerom asi 30 cm vyložte papierom na pečenie a nalejte do nej cesto.
- Na cesto naukladajte plátky jabĺk a jemne ich do cesta vtlačte.
- Pečte asi 30 – 40 minút alebo kým nie je koláč hotový. To môžete vyskúšať pomocou špajle.
Lekvárové buchty
Ingrediencie:
Na náplň potrebujete:
|
Postup:
- Vo veľkej mise zmiešajte múku s cukrom, soľou a vanilkovým cukrom.
- Do múky urobte jamku a vlejte do nej vlažné mlieko. Rozmrvte do nej droždie a nechajte 10 minút odstáť.
- Pridajte žĺtky, maslo a citrónovú kôru a vypracujte hladké cesto.
- Nádobu s cestom prekryte potravinovou fóliou a dajte na 1 hodinu kysnúť. Po hodine cesto premieste a nechajte kysnúť ešte 1 hodinu.
- Pripravte si náplň: Zmiešajte lekvár s rumom a nastrúhaným perníkom.
- V hrnci rozpusťte maslo a vyvaľkajte cesto.
- Z cesta vykrajujte štvorce veľké asi 6 × 6 cm a do prostriedku na ne ukladajte náplň.
- Buchty dobre zabaľte, namočte do masla a poukladajte ich do pekáča. Nechajte ešte 20 min. na teplom mieste.
- Pečte asi 30 minút na 180 stupňoch.
Linecké pečivo zo špaldovej múky
Ingrediencie:
|
Postup:
- Múku zmiešajte s citrónovou kôrou.
- Maslo vymiešajte s cukrom a postupne vmiešajte vajce a vanilkový extrakt.
- Do maslovej zmesi zapracujte múku – vznikne vám hladké cesto.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a uložte aspoň na hodinu do chladničky.
- Vychladené cesto vyvaľkajte na pomúčenej ploche a vykrajujte vami vybrané tvary.
- Jednotlivé kúsky pečiva klaďte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte pri teplote 170 °C doružova asi 3 – 5 minút, podľa hrúbky cesta a veľkosti pečiva.
- Vychladnuté kúsky zlepujte marmeládou.
Medovníčky z celozrnnej špaldovej múky
Ingrediencie:
|
Postup:
- Zmiešajte múku, sódu bikarbónu, cukor, korenie a kakao.
- V inej nádobe vyšľahajte maslo s medom a vajcami.
- Spracujte obe časti dohromady, a ak nebude cesto dostatočne vláčne, pridajte trochu mlieka.
- Vypracujte hladké cesto a zabalené do potravinovej fólie ho uložte aspoň na hodinu do chladničky.
- Odležané cesto vyvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche a vykrajujte z neho jednotlivé kúsky. Tie klaďte na plech vyložený papierom na pečenie s dostatočnými rozstupmi.
- Pečte na 180 °C do zlatista.
- Vychladnuté medovníčky ozdobte bielkovou polevou.