Volkswagen Slovakia zvýši mzdy a zatraktívni odmeňovanie za lojalituVW

19.08.2024 23:32

  • Nová kolektívna zmluva uzavretá za mimoriadne náročných globálnych podmienok

  • Vyše trojročná platnosť dohody preukazuje stabilitu zamestnávateľa a predvídateľnosť nákladov

  • Udržateľné kontinuálne zvyšovanie tarifných tried a dôraz na odmeňovanie lojality zamestnancov

     

    Spoločnosť Volkswagen Slovakia a odborová organizácia Moderné odbory Volkswagen (MOV) sa dohodli na obsahu novej kolektívnej zmluvy. Bude platiť od 1. 9. 2024 do 31. 12. 2027 a prináša kontinuálne zvyšovanie tarifných tried, ako aj atraktívnejšie odmeňovanie lojality zamestnancov.

     

    Som veľmi rád, že sa nám vo Volkswagen Slovakia podarilo v súčasných veľmi náročných globálnych podmienkach dosiahnuť dohodu o novej kolektívnej zmluve. Dohodli sme vyvážený balík opatrení na obdobie 40 mesiacov. Koncernu tým vysielame jasný signál, že zostávame spoľahlivým, zodpovedným a ekonomicky atraktívnym partnerom. O to dôležitejšie je to v čase, keď aktívne súťažíme o nové produkty. Taktiež som hrdý na to, že sme spolu s odborovou organizáciou dokázali zohľadniť odmeny za lojalitu, ktorých význam vyplynul z diskusií s našimi zamestnancami,“ povedal Wolfram Kirchert, predseda predstavenstva a člen predstavenstva pre technickú oblasť vo Volkswagen Slovakia.

     

    Dohodnutím novej kolektívnej zmluvy sme zabezpečili zlepšenie mzdových a sociálnych podmienok zamestnancov, a to v obzvlášť náročných časoch, v ktorých sa automobilový priemysel nachádza. V dôsledku zmenených rámcových podmienok je súčasná situácia v našom závode, ako aj v celom koncerne veľmi zložitá a do budúcnosti neistá. Zabezpečenie garancie zamestnanosti a stabilita pracovných miest aj pre nasledujúce roky boli pre nás kľúčové. Ďakujem môjmu vyjednávaciemu tímu, ako aj všetkým zamestnancom, ktorí nás v tomto ťažkom kolektívnom vyjednávaní podporovali,“ povedala Jolana Julkeová, predsedníčka MOV.

     

    Zamestnancom Volkswagen Slovakia, bratislavského aj martinského závodu, bude ako prvá vyplatená jednorazová odmena vo výške 600 eur (k 1. 9. 2024). Zároveň bolo dohodnuté každoročné zvyšovanie tabuľkových tarifných tried počas doby platnosti novej kolektívnej zmluvy nasledovne:

    • o 80 eur k 1. 1. 2025

    • o 4 % k 1. 1. 2026

    • o 4 % k 1. 1. 2027

     

    Na základe dlhej diskusie bol zvýšený podiel zamestnancov s nárokom na mimoriadnu tarifnú triedu v rámci tímu. V upravenom znení bola zachovaná aj inflačná doložka

     

    Významnou témou v rámci kolektívneho vyjednávania bolo odmeňovanie lojality zamestnancov. Zvýšené boli napríklad odmeny pri okrúhlych pracovných jubileách v rozpätí od 400 eur do 3 200 eur v závislosti od počtu odpracovaných rokov, zvýšila sa aj dovolenková odmena dlhoročným zamestnancom a príspevky pri dôležitých i náročných životných situáciách.

     

    Nová kolektívna zmluva pre podnik znamená udržanie atraktívnych pracovných podmienok pre zamestnancov a flexibility pracovnej sily, nevyhnutnej v týchto neustále sa meniacich časoch. V tomto kontexte bola opätovne dohodnutá garancia zamestnanosti a dohoda o konte pracovného času v rovnakom znení ako doteraz. Zároveň boli v prípade potreby do budúcnosti vytvorené nové zmenové modely. 

     

    Súčasťou novej dohody je aj zvýšenie viacerých funkčných príplatkov a kompenzačného príspevku na dopravu, resp. ubytovanie, ako aj dodatočné dni voľna pre dlhoročných zamestnancov. 

     

    Doba trvania kolektívnej zmluvy je kľúčovým ukazovateľom stability a konkurencieschopnosti podniku. Vďaka dohode platnej do konca roku 2027 dokážeme z našej strany zaistiť predvídateľnosť a plánovateľnosť v oblasti riadenia personálnych nákladov. Teší ma, že sme dokázali aj v tejto neľahkej dobe nájsť rovnováhu, a to zachovať atraktivitu Volkswagen Slovakia ako zamestnávateľa, tak aj ako závodu samotného,“ dodal Kai-Stefan Linnenkohl, člen predstavenstva pre personálnu oblasť vo Volkswagen Slovakia.

     

    Okrem podpory lojality zamestnancov k podniku a zachovaní garancie zabezpečenia zamestnanosti bolo pre nás dôležité, že sme zabezpečili kľúčové body a požiadavky, s ktorými sa na nás obracali zamestnanci. Skupinové hodnotenie vystriedal dochádzkový bonus, pozitívne zmeny nastali v systéme odmeňovania, ku ktorému bude vytvorená pracovná skupina. Navýšili sme tiež teplotné prestávky a dohodli ďalšie pozitívne zmeny pre zamestnancov,“ doplnil Dušan Chalupa, podpredseda MOV.

     

     

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode