Za mesiac som odspieval 16 operných predstavení a odjazdil 27 tisíc tilometrov...

17.08.2024 18:07

 

Operný spevák a primátor Nových Zámkov Otokar Klein a jeho zážitky počas svojich ciest. Za rok najazdil  175 tisíc kilometrov, čo mu neveria ani kamionisti, ale je to pravda. Renault Megane dostal od tety a čo sa s ním stalo sa dozviete v rozhovore, ale aj dojmy z testovania nového modelu Renault Arkana. 

Príjemné čítanie...

 

 

 

Bol si členom opery v SND, spieval si vo Viedni, Prahe, Budapešti, USA, i v Japonsku. Ozaj, aký je japonský divák? A teraz taká veľká zmena a robíš primátora v Nových Zámkoch?! 

 

V divadle som spieval 24 rokov, ale už len občas spievam, keď ma niekto zavolá. Ako spevák som už nechcel tak veľa cestovať do zahraničia, tak som sa rozhodol zostať doma kvôli rodine. Ako primátor, väčšinou času trávim na úrade, pretože moja práca to vyžaduje. Spieval som všade vo svete, ale domáce publikum mám najradšej. Je mi naozaj jedno, či je to veľké alebo malé javisko. Inak japonskí diváci majú veľkú úctu k opere, ale sú uzavretejší, a dostať z neho emóciu, je veľmi ťažké. Napriek ich náture, som na konci predstavenia, zažil mnohokrát standing ovation. V koncertnej japonskej sále si počas koncertu nedovolia ani len kýchnuť, tam je to naozaj strohé. 

 

 

Veľa koncerných domov si navštevoval s vlastným autom a najazdil množstvo kilometrov. Aj si dostal šmyk a následnú kolíziu?

 

Doteraz som najazdil 175 tisíc kilometrov, čo je neskutočné číslo. Ak niečo také poviem kamionistovi, tak mi povie, že sa to nedá, ale ja som to dal. Ak je človek mladý, tak nemá problém. Stalo sa mi, že v priebehu jedného mesiaca som odspieval 16 predstavení a popri tom som odjazdil 27 tisíc tilometrov. Niekedy som ani nespal a išiel v noci aj 840 km z Zurichu domov, aj na zasnežených cestách. Veľakrát sme dostali šmyk, ale nič vážne sa nestalo. Vždy sa to zvládlo…

 

V Maďarsku si mal dopravnú nehodu na Renaulte Megane. Čo sa presne stalo?

 

Na začiatku cesty to bola moja nepozornosť, pretože som si dobre neočistil zamrznuté okná. Myslel som si, že sa motor za chvíľu zohreje a zbehol som jedným kolesom ku krajnici, kde bol ľad. Taký betónový mostík, do ktorého som napálil a auto rozbil. Renault Megane zostal nepojazdný, musela prísť odťahovka. Druhú nehodu som mal v spojitosti s mikrospánkom na diaľnici, keď som išiel do Prahy. Nad ránom sa mi to stalo, že som nabúral do zvodidiel na zúženej vozovke. Ešte som mal stret so srnčou zverou, keď som sa vracal z dlhšej cesty, tak pri Nových Zámkoch sa mi to prihodilo. Nedalo sa tomu zabrániť, prasknuté svetlo a nárazník, ale s autom som prišiel domov. 

 

Vodičský preukaz máš už dlho. Musel si si ho niekedy zopakovať? Nevzali ti doklady?

 

Nevzali, ale pred nejakými rokmi som si kupoval obytný príves a bol väčší, iná kategória. Viezol som ho domov a v Nitre ma zastavili policajti. Bohužiaľ mi dali pokutu, lebo som nemal vodičské oprávnenie šoférovať taký príves . Môj karavan sa im veľmi páčil, ale nepomohlo. Musel som absolvovať kurz na ten karavan aj spolu s mamou, ktorá dostala auto, a nemala vodičák. Išli sme na testy a chcel som mame pomôcť, že jej ho napíšem rýchlejšie. Nakoniec to skončilo tak, že ja som svoj test neurobil a mamina urobila na plný počet bodov. Musel som ho urobiť na druhýkrát. 

 

Čo máš rád na zahraničných cestách, keď ideš autom?

 

Neobmedzenú rýchlosť v Nemecku! Tá sa mi najviac páči, pretože rád jazdím svižne, dynamicky. Niektorí páni policajti ma registrujú, a sú príjemní, keď sa mi prihodí prekročenie rýchlosti, ale vždy sa vieme dohodnúť v rámci normy. Dôležité je to, ako k nim pristupujete a slušnosť je u mňa na prvom mieste. Bol som na východe a prekročil som rýchlosť do 10 km/h, a dostal som pokutu 10 eur. Bolo to milé, tak som sa im poďakoval, že tak nízku pokutu som snáď ešte neplatil. :)

 

Chceš mi povedať, že dostavaš také nizke pokuty?! Priznaj, či si dostal aj vyššiu?

 

Určite som dostal. Pamtám si, že som mal jedno predstavenie v Čechách a v ten deň cestovali do Prahy, pán Dvorský, pán Babjak. Ja som prišiel na poslednú chvíľu, pretože ma zastavili policajti pred Brnom, keďže moja jazda bola rýchlejšia ako mala. Dal som im doklady a povedal, že sa ponáhľam na hosťovacie predstavenie na koncert v pražskom národnom divadle. Povedali mi, že zase spevák… pretože v ten deň mali pána Martina Babjaka, Petra Dvorského, ale v mojom prípade to už za cédečko nebude… Musel som tú pokutu zaplatiť. Bolo to okolo tisíc českých korún.

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode