Zažila som spomalenú jazdu v krajine... ?!

08.09.2024 14:32

Speváčka Juliana Knoppová-Jamrišková odhalila zážitky z jej cestovania a popri našom rozhovore si vyskúšala nový model Mini Cooper S, ktorý každá žena ocení hlavne v meste pri parkovaní a ešte sa cítí vynímočná, pretože Mini je životný štýl. Jej skvelé postrehy z „minika“ nájdete v našich videách.

Vyštudovala si operný spev a momentálne sa venuješ pedagogike spevu na základnej, umeleckej aj na konzervatóriu v Bratislave.

 

Vyučujem tam 4 roky spev, ktorý je jeden z hlavných predmetov hereckého oddelenia. Ako žiačka konzervatória som účinkovala v SND v opere Tannhäuser od Richarda Wagnera a v rámci štúdia som reprezentovala konzervatórium v Amerike a Austrálii. Po maturite som spievala v Košickej opere, hlavnú rolu Adiny opery Nápoj lásky a v Pražskej opere v Mozartovej Figarovej svadbe, rolu Zuzanky. Aj hlavnú postavu v My fair lady, v Prešovskom divadle a šesť rokov som bola členkou v bratislavskej Novej scéne, kde v tom čase boli operety: Hrnčiarský bál, Veselá vdova a iné. Do sveta muzikálu ma vystrelila postava sestry Amnéziu z muzikálu Mníšky, s pokračovaním Mníšky milionárky. A spievala som 2,5 roka na Mallorce, a na Slovensko som sa vrátila kvôli ponuke hlavnej postave Lízy v operete Zem úsmevov od Franza Lehára.

 

Pre našich auto-moto čitateľov, by si si spomenula na prvý zážitok, ktorý sa ti práve v tejto chvíli vybaví?

 

Pán inštruktor v autoškole mi oznámil, že som mala poslednú jazdu a lúčil sa so mnou so slovami, že nikdy jazdiť nebudem... Vraj dúfa, že sa nikdy nestretneme na ceste. Na testy sme prišli na poslednú chvíľu s otcom, ale testy som urobila na prvýkrát. Potom som nejaký čas nejazdila, ale prišiel frajer a požičiaval mi auto, aby som ho mohla voziť z rôznych akcií, keďže sme obaja pôsobili vo folklórnom speváckom zbore Lúčnica. Jasné, že vytriezvel, keď ma videl ako rýchlo jazdím do zákrut, ale musím povedať, že v podstate, jemu vďačím za to, ako dnes jazdím…

 

Ak si mala platiť pokutu, tak to bolo zvyčajne za rýchlosť?

 

Moja odpoveď na otázku policajta, prečo jazdím tak rýchlo bola, že som policajné dieťa a mám to okukané od môjho otca a nič s tým nenarobím... Jednoducho som sa potatila. Zaujímavé bolo, že policajt videl moje predstavenie, bol aj na káve a pokutu ako výchovný moment som zaplatila. Na čo som veľmi hrdá, tak to je, že som nikdy nemala dopravnú nehodu. Verím, že to tak aj zostane, a preto si zaklopem na drevo. :)

 

Spievala si na Mallorce, tak prezraď, akí sú tam vodiči, ktorých si stretla?

 

Tam by som nechcela jazdiť, pretože sú dosť rýchli, blázniví a nedodržujú vôbec dopravné pravidlá. Jazdia si veselo na červenú, k tomu samé trúbenie. Vtedy som si uvedomila, že ja nerobím dopravné priestupky, pretože oni sú oveľa benevolentnejší na cestách. Preplnené diaľnice, cesty boli úzke, tak som si povedala, že v tej premávke jazdiť nebudem, ale raz som s kolegyňou speváčkou išla malým autom mimo mesta do takej časti, kde nebolo tak veľa áut, tak som si tam skúsila šoférovanie. 

 

Boli nejaké kolízie počas koncertov v zahraničí?

 

V Nemecku, mám pocit, že vedia jazdiť iba, keď svieti slnko… ak padne pár kvapiek alebo je poľadovica, tak sú hneď dopravné nehody. Jazdia na rýchlych autách okolo 200 km/h, keďže tam majú úseky neobmedzenej rýchlosti. My sme sa tam prepravovali 9- miestnou dodávkou s nemeckými špézetkami. V Mníchove sa nám stalo, že sme mali ťukes. Vyhľadali sme nejaký servis, kde nám auto skontrolovali a potom sme išli domov. Dosť dlho sme čakali v servise. 

 

Zažila si rýchle nemecké diaľnice, ale čo tak...spomalená doprava….je vôbec možné takú dopravu v nejakej krajine zažiť?

 

Išli sme za synom do Lotyšska, kde hral hokej a tam sa jazdilo ozaj pomaly! Prechádzali sme cez Litvu, kde sa jazdí rýchlejšie a ako sme prišli do Lotyšska, tak sme spomalili na 60-tku! Po každých 5-tich kilometroch bol radar, išli ste slabo vyasfaltovanými cestami cez lesy, ale nedosahovalo to tých kvalít ako vo Švédsku. V noci Lotyši rebelovali, jazdili na vytunených autách a robili si závodné rely. Ako v tom filme Rýchlo a zbesilo. :)

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode